Sustainable Architecture

Design/Build Firm

Education Center

Copyright 2011 D2R

Created by Alex Whitcroft

THISTLEDOWN PROJECT - THOUGHTFUL DESIGN

Combining the owners' love of growing plants (both edible and elegant), beer brewing, reading, and socializing with others, this addition incorporates elements of natural and human worlds and spheres of public and private space. 

Sited along DR's commerical Main Street, the building's new northern entrance within a covered breezeway offers passersby a view into Thistledown's private inner garden, while providing a spacious mudroom to occupants and guests before entering the main interior space.  During warm months, the covered breezeway also provides seating for patrons to sip local concoctions.

The building is structurally prepared to support a vegetable garden living roof with rooftop access from within the breezeway, and is planned to be installed during the transition from private home to brewery and pub.

Inside the addition, light is a central theme.  Two large bay windows dominate the east wall, defining the space as two unique yet integrated areas, beckoning to be used as sunny reading and socializing places. Light cascades the length of the main room from a brightly-lit passive solar stack above.  A minimalist oak staircase appears to float downward from the lightwell, breaking up the suns rays from above into patterns of light while providing a central element of elegence within the space.  A brick and iron hearth provides thermal mass for the surrounding space.

Light from the passive stack cascades into the bedroom above, providing a flood of light and ventilation into the new master bedroom/home-office.  French doors adorn the east wall in the second story room, providing a small balcony for gardening. A custom built-in desk and bed headboard allow the occupants to enjoy views into the private garden below while performing their daily functions within the space.