Sustainable Architecture

Design/Build Firm

Education Center

Copyright 2011 D2R

Created by Alex Whitcroft

TIMBERFRAME - DESIGN

Nestled inside a pedestrian neighborhood, the design has a strong spatial relationship with the original cabin as well as the neighboring buildings. Neighbors to the south and west are held spatially with the addition, defining a shared social courtyard for the neighborhood.

The structure of the addition pays homage to the construction materials and styling of the original part of the cabin, using the same timber framing and strawbale structure to serve as the base for the main space. On the first level, the exterior walls are then extruded at an oblique angle to create additional space for the main living and dining rooms as well as the two bedrooms. This additional space aligns the southern wall with due south, maximizing passive solar access into the structure. Clerestory lights into the main social space bring natural light and ventilation deep into the plan.

Apartment space is created in the second story, with separate access to the space from the east deck and stair. The southern facade of the apartment mimics the clerestory, creating continuity between heights and creating a stepped appearance from the exterior. At the eastern edge of the apartment, the roof line rises once more to allow for a loft within the second story, perfect for distance viewing of the surrounding land.